Hur går hästmassage till?

Hästen kan stå i stallgången eller i boxen. Det beror på hur stallet ser ut och vad hästen trivs med. Jag börjar dock alltid med att ha hästen i stallgången för att först gå igenom den. I boxen kan det vara mörkt och hästen står också ojämnt med sina ben.

Först börjar jag med att bekanta mig med din häst och få den att slappna av och känna sig trygg.

Därefter känner jag igenom den, palperar muskler för att hitta spänningar och/eller ömhet, känner på benen, tittar på hovarna. Jag kollar även hästens huvud, om den reagerar när jag känner på ganascherna m m. Jag ber oftast att även få titta på hur sadeln ligger. Jag vill även gärna se hur hästen rör sig, det räcker ofta med att du leder den i stallgången eller utanför stallet.

Nu kan hästen gå in i boxen eller stå kvar på stallgången. Sedan börjar jag massera. Det tar cirka 45 minuter till en timme att massera en häst. Jag gör även några stretchövningar på hästen.

Hästen blir mycket avslappnad efter en stund. Det tar olika lång tid från häst till häst. Det är dock viktigt att matte eller husse inte bli stressad och säger åt hästen om den inte vill stå stilla i början. Håll dig lugn, bara. Hästen kommer att varva ned.

När jag är klar med massagen lägger du på täcke på hästen. Vi går sedan igenom hur din häst kändes och vad jag har hittat. Du får allt nedskrivet tillsammans med rekommendationer på vad du själv kan göra för att bidra till att hästen mår bra.

Avslutningsvis ska du gå ut och gå med din häst i ca 20 minuter. Det går oftast bra att rida också, men det är viktigt att du tar det lugnt och lyssnar på hur din häst mår. Hästen kan bli mycket trött av massage. Den kan även bli pigg, lycklig och busig. En del hästägare har upplevt att hästen känts lite vinglig dagen efter massagen, men är helt OK ett par dagar senare. En del hästar kan få ömma muskler efter massagen. Många gamla spänningar är upplösta och musklerna värker lite. Du vet kanske själv hur det kan kännas efter en massage.

Hur ofta ska hästens masseras?
För att massagen ska ha effekt bör den genomföras regelbundet. Det optimala är att våra sporthästar får massage varannan till var tredje vecka. Hästägare som har det lite svårt ekonomiskt brukar jag besöka varannan till var tredje månad ungefär. Då blir massagen mer som en genomgång av hästens status. Tävlingshästar på hög nivå bör få massage minst en gång varje vecka.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s