Andas djupt 3 gånger….

.. sen kan du gå in i stallet. Jag har masserat hästar sedan år 2000 och tyvärr tycks det som om alltfler är stressade i stallet och tillsammans med sin häst. Hästen är extremt känslig. Den läser av dig blixtsnabbt. Är du stressad, arg, upprörd så vet din häst det direkt du kommer in i stallet. Egentligen innan du kommer in. så känsliga är de.

Min första häst var ett mycket klokt sto. Halvblod av den äldre stammen. Ni vet, lite grövre, längre rygg. Jag var mitt i livet, hade jättemycket på jobbet och stressade på som en galning. Rusade till stallet och in i hennes box. Vad gör hon? Vänder sig demonstrativt om och ställer sig med bakdelen mot mig. Inte så att hon ville hota mig, utan hon ville visa ”lugna ned dig innan du kommer till mig”.

Så jag gick ut, tog tre djupa andetag, lät stressen rinna av och så gick jag in till henne igen, min kloka, vackra häst. Och nu var jag välkommen. 🙂 Testa du också. Du gör din häst glad och dig själv en hälsotjänst.

Först hästboxning – sen ren njutning

Det lilla russet var livrädd när jag försiktigt började känna igenom honom. Alltför många veterinärer, alltför många sprutor hade gjort honom livrädd för att bli berörd på halsen.

Första 5 minutrarna ställer han sig bakbenen, gör allt för att jag inte ska komma åt. 10 minuter senare börjar den lilla hästen förstå, suckar, sänker huvudet så att nosen nästan når i golvet.

Dagen efter: Russets matte messar ”Jag får klia och gosa hans hals, han visar precis var han vill att jag ska borsta och klia Han har aldrig gjort så här förr, och vi har haft honom i 11 år!”

Det är så man nästan bli religiös…

Passa på att lära mer under sommaren

Sommaren är här, även om vi gärna hade önskat mer sol och värme, eller hur. Men ta tillvara dagarna istället för att grymta över vädret. Läs en bok. Eller två.

Här är några boktips för dig som vill lära dig mer om hästen:

Hästens anatomi, en faktabok från Svenska travsportens centralförbund
av Sandgren, Björn
Spiral. STC, Sverige, 1998 (ISBN 9789179708283).
Ger tydlig information om hur hästens anatomi och fysiologi.

 

Hästens konvalescens
Häftad. Liber AB, Sverige 2004 (ISBN 9147073381).
Praktiska, konkreta råd för hur du får din häst tillbaka i arbetet igen.

 

Hästens exteriör, prestation och hållbarhet
av Magnusson, Lars-Erik
Häftad. Liber, Sverige, 2006 (ISBN 9147076518).
Hästar, precis som människor, ser olika ut och har därför olika förutsättningar för att prestera. Boken ger nyttig information.

Hästarnas budskap
Klaus Ferdinand Hempfling
(IBSN 91-27-35321-4)
Den här boken är något helt annat. Författaren berättar självutlämnande om sin väg till att bättre förstå hästar.

Trevlig sommar!

Hästmassörsbil…?

Som hästmassör kör jag runt till olika stall på mer eller mindre farbara vägar. Har idag en Suzuki Grand Vitara, superbra, tålde t o m en krock med älg i vintras, men den börja bli lite sliten. Fick nu tips om en bil – Dacia Duster – som jag aldrig hört talas om. Med så lågt pris att jag nästan bli misstänksam…  Försöker nu bli en av testpiloterna för den här bilen. http://smartsontestpilot.se/dacia-duster/bli-testpilot/
Och blir jag det, jag då kommer den verkligen få visa vad den går för. 😉

Här är mer info om bilen. Ganska snygg, fakiskt:http://www.youtube.com/watch?v=JYnZbCKibC8

Massage är kommunkation

Beröring är lika med kommunikation. Gäller alla levande varelser men märks särskilt mycket hos hästar. Men det kräver att du är lugn, att du är i nuet. Släpp alla tankar, fokusera på vad du känner med dina händer och – vad du känner i magen. Efter ett tag kommer du att uppleva ett stort lugn. Och bli inte förvånad om din häst somnar.

Betydelsefullt att beröra hästen

Vi ryktar hästen, lindar ben, kollar att benen är ok, kollar kanske ryggen, rycker manen kanske, men hur ofta tar vi i hästen? Smeker mjukt med handen över hals och rygg, stryker med handflatan sakta i hästen panna och över ögonen, låter händerna stanna kvar och värma skenben och kota. Testa! Hästen älskar det. Men fokusera på hästen, var i nuet, tänk inte på annat. Och njut, för du kommer att bli sååå lugn.