Hästens muskler står för alla rörelser i kroppen, både automatiska rörelser som hjärtmuskelns slag eller mer viljestyrda då hästen rör på sig. Muskler fungerar också som ett stöd för senor, ligament och brosk, om hästen är rätt tränad och ridpasset anpassat för hästens förutsättningar. Om musklerna blir trötta så tappar de sin stödfunktion, och då ökar påfrestningen på senor, ligament och brosk. En tränad muskel är bättre på att omsätta syre och energi, och orkar alltså mer än en otränad muskel.
Musklerna i rörelseapparaten (även kallad skelettmuskulatur) kan utgöra uppemot 60 procent av hästens totala vikt. Även om musklerna ser olika ut och har olika egenskaper så är de uppbyggda enligt samma princip med muskel i mitten som skapar rörelsen och senor i ändarna som fäster i skelettet.
En muskel kan skapa kraft på tre olika sätt:
• Muskeln drar ihop sig, så kallat koncentriskt arbete. Till exempel som när du lyfter en vikt med ena armen från höften mot axeln. Hästen använder sig av denna typ av muskelkraft när den exempelvis klättrar i uppförsbacke eller i avsprånget över ett hinder.
• Muskeln håller emot under tiden som den länger sig, så kallat excentriskt arbete. Till exempel som när du håller emot samtidigt som du sänker armen med vikten från axeln mot höften. Hästens muskler använder excentriskt arbete exempelvis i klättring nedför och i landningen efter ett hinder.
• Muskeln håller emot utan rörelse, så kallat isometriskt arbete, eller statiskt arbete. Till exempel om du håller vikten stilla mellan höft och axel. Den konstanta anspänningen i den här typen av muskelarbete gör dock att genomblödningen begränsas, mjölksyra ansamlas och det finns risk för skador om muskeln inte är tränad för sådant arbete.
Dynamiskt arbete
Koncentriskt- och excentriskt arbete kallas dynamiskt arbete, det vill säga det finns en rörelse (dynamik) i arbetet. Muskeln blir kortare och muskeln bli längre. När musklerna kontraheras och slappnar av får de återhämtningspauser och nytt syre och blod förs in i muskeln. Vid statiskt muskelarbete blir det ingen återhämtning och muskeln producerar då mjölksyra med för höga surhetsgrader i musklerna som följd. Det är därför viktigt att när du rider växla formen hos hästen och växla övningar när du tränar på hästen på annat sätt.
I uppbyggande träning jobbar vi med dynamiskt arbete och gör övningar i intervaller. Det är skonsamt och stärkande för hästen och dessutom tycks många hästar gilla den här typen av träning. Målet med uppbyggande träning är en hållbar häst, och det handlar ju om både det fysiska och mentala välmåendet.