Hur lyssnar man bäst på sin häst? Genom att inte tänka, och att inte ha någon förutfattad förväntan utan bara vänta.

Så jobbar jag med massagebehandling och uppbyggande arbete av hästen. Jag brukar säga att när jag masserar en häst så dansar vi tillsammans. Om hästen visar att den inte vill bli masserad på någon del av kroppen, backar jag, masserar andra muskler, går sedan tillbaka till det ”onda” stället och frågar med mina händer om det är ok att massera. Min erfarenhet är att när hästen märker att den blir förstådd så börjar den ”prata” och visa ännu mer vad den vill. Och belöningen för mig är när hästen vänder på huvudet och tittar på mig länge, eller när den lägger mulen mjukt på min axel och andas.

Uppbyggande träning enligt SWUS sker på samma sätt – tycker jag. Det handlar om att ge hästen tid att förstå vad du vill att den ska göra och ge hästen tid att hitta sin balans. Om hästen inte gör så som du hade tänkt, låt hästen stanna och så funderar du själv vad du gjorde: Var du tillräckligt tydlig? Lät du hästen hitta sin balans? Var du i nuet, eller var du bara fokuserad på resultatet, vad du ville uppnå?

Jag vill ge alla rådet att ”tagga ned” i arbetet med hästen. Var närvarande i nuet, se (om du arbetar från marken) och känn (om du rider) vad och hur hästen väljer att göra övningarna och analysera sedan. Behöver den mer energi? Då ger du dig själv mer energi. På marken ger du mer energi genom att röra dig mer energiskt, lyfta dina ben högre när du går och upp med ditt huvud. På hästryggen skapar du mer energi genom att fokusera framåt i tankarna, lyft blicken, le, kanske ”tjoa” lite om de är en bra pepp för dig och din häst.

Eller behöver hästen mindre energi, behöver den kanske bli lugnare när den gör övningen? Då sänker du din egen energi genom att andas lugnare. Ta gärna ett djupt andetag och andas ut, känn hur du slappnar av, sänk axlarna, rör dig lugnare (om du arbetar från marken).

Du har kanske satt ett mål med din ridning, och det är bra. Genom att sätta konkreta mål hjälper du dig och din häst att utvecklas åt det håll du vill. Men se till att hela tiden lyssna på din häst – på riktigt – då kommer ni att dansa mot målet tillsammans.